Egy rövid (alfabetikus) betekintés a Lauenstein Cukrászat titkaiba...

A-E   |  F-M  |  N-Z

N mint nugát
A francia nugát elnevezés a latin „nux gatum” (diós sütemény) kifejezésből származik. A nugát fő összetevője a ropogós mogyoró. A mogyorót kb. 20 percig 150-180 °C közötti hőmérsékleten pörköljük és kihülés után őröljük. Az így kapott nyers masszához, ahhoz, hogy a termék jobban összeálljon, lecitint adunk. Az összedolgozott nugát ezek után csokoládé, kakaóvaj és vanília hozzáadásával selymes keverékké állhat össze.

Ö mint Összetevők
A praliné csokoládé főleg kakaólikőrt, cukrot, kakaóvajat és tejport tartalmaz. A csokoládé típusától függően a termék különböző mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket.
Tejcsokoládé:30% kakaólikőr, 35% cukor, 20% tejpor, 15% kakaóvaj.
Félédes csokoládé: 55% kakólikőr, 45% cukor, 5% kakaóvaj
Étcsokoládé: 60% kakaólikőr, 40% cukor
Fehér csokoládé: Az igazat megvallva a fehér csokoládé nem is csokoládé, mivel nem tartalmaz kakaót. Kakaóvajból, cukorból, tejszárazanyagból és ízesítőkből áll.

P mint Párizsi krém
A párizsi krém egy szilárd trüffel massza, amelyet csokoládéból és tejszínből vagy alkalom adtán créme fraiche (zsíros tejszín) hozzáadásával készítünk. A párizsi krém sűrűségét az alapanyagok arányai határozzák meg: két rész csokoládéhoz egy rész tejszínt adunk. A párizsi krém ízesítéséhez használhatunk vaníliát, mokkát vagy brandyt, likőröket. Ha a párizsi krémet alkohollal dúsítjuk vajat mindig adjunk a masszához, mivel az alkohol nem tartalmazza a párizsi krém stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges zsiradékot. Ha pontosak akarunk lenni, azt kell mondjuk, hogy létezik a vajas és a tejszínes párizsi krém. A vajas változat kevesebb nedvességet tartalmaz, mint a tejszínes változat.

P mint Praliné
A pralinét, a történet szerint Plessis-Praslin marsall (1598-1675) főszakácsa találta fel. Amikor a marsall desszertet rendelt a konyhában nagy volt a fejetlenség. A mosogatófiú épp egy nagy pofont kapott a főszakácstól, megbillent és a karamellás cukor ráömlött a pörkölt mandulára – így készült el a világ első pralinéja.

R mint Recept
Cukrászmestereink a hagyomásos receptek alapján készítik apró édes műalkotásaikat. Kifinomult termékkörünk előállításához gyártásunk a legmagasabb színvonalat képviseli. A krémes nugát, a friss tejszín, a ropogós mandula és a diók, a remek fűszerek, a magas kakaótartalmú, szájban olvadó csokoládé, ugyanúgy, mint a pezsgőbor specialitások és a prémium minőségű gyümölcs brandyk mind magától érthetődő alapanyagok gyárunkban.

T mint Tartósság
Hogy minél tovább élvezhesse a csokoládé különleges ízvilágát a tárolással kapcsolatban fogadjon meg pár tanácsot: 1. Hőtől tartsa távol a csokoládét! A legoptimálisabb 12 és 20 °C közötti, állandó hőmérsékleten való tárolás. A nem megfelelően tárolt csokoládén zsír kicsapódás figyelhető meg, amely egy vékony fehér réteg a csokoládé felszínén. 2. Tartsa távol nedvességtől is a csokoládét. Mindig száraz helyen tárolja a terméket. 3. Kerülje a termék levegővel való közvetlen érintkezését. A légmentesen záró csomagolás megóvja a csokoládét a különböző szagoktól, illatoktól, amelyet az egyéb esetben hamar magába szívna. Ezért soha ne tároja csomagolás nélkül hűtőszekrényben a csokoládét, erős illatú ételek mellett. A csokoládé lezárható, sötét dobozban érzi legjobban magát, amely egyben a fénytől is megóvja. 

T mint Teljes tej
A teljes tejjel készült csokoládét kakaóvajból, csokoládélikőrből, emulgeálószerből, tejzsírból és tejporból készítjük.

T mint Trüffel
A megnevezés a szarvasgomba (angolul truffle mushrom) elnevezéséből származik, amely terméket ritkasága és értékessége miatt nagyra becsülnek, és amelynek formájára az eredeti, édes trüffelre hasonlít. Ma már különböző formájú trüffeleket gyártanak. A nagyon vékony csokoládéborítás, amely a gyengéd reccsenés után szabadjára engedi az aromában gazdag tölteléket, egyike a trüffel meghatározó tulajdonságának. A terméket vajjal, tejszínnel és csokoládéborítással készítik. Ezeket az alapanyagokat hűtik és addig keverik, amíg el nem érik a krémes állagot. A különleges aroma kiegészítéséhez gyakran használnak gyümölcsöket, finom brandy-t vagy fűszereket.

Ú mint Újdonságaink
Újdonságaink: új generációs, rendkívül innovatív alkotásaink. Remek kombinációi cukrászaink tapasztalatának és kreativitásának, meglepő, üdítő végeredménnyel. Ezen termékeink között megtalálhatják a kivételes specialitásainkat, tört vörösborssal, egzotikus curryvel és gyömbérrel vagy a szívet melengető ananászos-chillis trüffelünket. Csak ki kell próbálnia Őket!

V mint Vaj
A finom, friss vaj elengedhetetlen a jól elkészített, alkohol tartalmú párizsi krémhez. Mivel az alkohol zsírt nem tartalmaz a párizsi krém zsírtartalmát vajjal kell stabilizálnunk.

X mint Xocolatl
Az Olmec-ek és a Maják után, akik már ismerték a csokoládét, az Aztékok fejlesztették ki a csokoládé ital receptjét. Hideg vizet kevertek össze kakaóporral egy fa habverő segítségével és ezt az italt hívták Xocolatlnak.

NEUHEITEN
Kis ajándékok a barátság megőrzésére!
Csokoládé nyáron? Próbáld ki és lepj meg valakit a szájban olvadós trüffeleinkel és pralinéinkal!