Egy rövid (alfabetikus) betekintés a Lauenstein Cukrászat titkaiba...

A-E   |  F-M  |  N-Z

F mint Fehér csokoládé
Az igazat megvallva a fehér csokoládé nem is csokoládé, mivel nem tartalmaz kakaót. Kakaóvajból, cukorból, tejszárazanyagból és ízesítőkből áll.

F mint a Fiatalság forrása
A csokoládé vigasztaló vagy kis motiváló falatkaként nagy hírnévre tett szert. Ezt legfőképp a kakaónak köszönheti: aktív összetevői fokozzák a boldogság horomon azaz az endorfin termelését. Azonban a csokoládé, külsőleg alkalmazva a fiatalság forrásává válik. Legalábbis a wellness szakértők ezen a véleményen vannak. A krémes csokoládépakolás vagy a csokoládémasszás csodákat tesz: érzéki öröm, amely puhává teszi és táplálja a bőrt, csábítóan illatozik és csodálatos nyugtató hatása van.

F mint Félédes
A legnépszerűbb félédes csokoládé, amely kissé keserűbb aromát képvisel. Kakaótartlama minimum 35%.

F mint Fűszerek
A fűszerek tökéletesen harmonizálnak a csokoládéval. Ezt a Lauenstein Cukrászat különleges afrodiziákum specialitásai is alátámasztják. Ezekbe a termékekbe chilli, kardamon és sáfrány kerül. A chilli C vitaminban gazdag, élénkítő és csábító hatása van. A chilli olajában lévő kapszaicinnak euforikus hatása van és melegítő ételként aposztrofálják, mivel fogyasztás után felmelegíti a testet. A kardamont az ajurvédékus tanításokban, keleten pedig afrodiziákumként használják. Az arab nyelvben a „Mennyország magjának” hívják. A sáfránynak felvidító hatása van. A főníciaiak sáfránnyal fűszerezett tortát sütöttek a szerelem istennőjének tiszteletére, így remélték, hogy szerencséjük lesz a szerelemben. 

Gy mint Gyártás
A különleges, kézzel készített pralinék gyártása összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint a nagyüzemi gyártás, és sokkal nagyobb mértékű koncentrációt is kíván. A Lauenstein Cukrászat a tradicionális gyártás híve: értékes termékek, valódi csokoládéékszerek, kézzel készítve. A jó minőségű, prémium alapanyagok használata, valamint a mesterséges tartósítószerek felhasználásának mellőzése a “Lauenstein Cukrászat” védjegye. Az alapanyagoknak szigorú követeleményeknek kell megfelelniük: a krémes nugát, a friss tejszín, a ropogós mandula és a diók, a remek fűszerek, a magas kakaótartalmú, szájban olvadó csokoládé, ugyanúgy, mint a pezsgőbor specialitások és a prémium minőségű gyümölcs brandyk mind az ízletes pralinék és trüffelek alapanyagai.

H mint Hatás
A csokoládé csábító hatását már őseink is elismerték. Annak a hagyománynak, hogy szerelmünket édességgel fejezzük ki, annak különleges ízénél sokkal érdekesebb háttere, magyarázata van. A 19. század végéig a csokoládénak nagyon száraz és omlós állaga volt. De amikor a találékony feltaláló víz helyett kakaóvajat adott a készülő termékhez megalkotta a kakaómasszát, amelyet már formákba lehetett önteni.
Ezek után a kakaóvaj nagyon megdrágult és csak a nagyon tehetős emberek engedhették meg maguknak az első, drága pralinék élvezetét. Így ha egy szerelmes édességet kapott tudhatta, hogy egy nagyon különleges ajándékot tart a kezében, amelyet alkalom adtán viszonozhat. Az édességnek hatása van, olyan hatása, amelyet a mai napig érezhet, ha a Lauenstein Cukrászat nemes kompozícióját adja ajándékba.

K mint Kakaó
A kakaó vagy a kakaócserje az egyenlítő közeli országokban nő, átlagos magassága 4 és 15 méter között változik. A növény szüretelése a mai napig mindenféle gépi segítség nélkül történik. A gyümölcsöket közvetlenül a törzsről ütik le. A magburok eltávolítása után a kakaóbabokat napon szárítják, majd pörkölik és őrlik. Ekkor alakul ki a jellegzetes sötétbarna színű paszta. Csupán cukor, tejpor és kakaóvaj hozzáadásával a pasztából csokoládé készíthető.

K mint Kóstolás
Ugyanúgy, mint az értékes borok vagy whiskeyk esetében, a különleges pralinék kóstolását is gyönyörűen szakaszokra lehet bontani...és ezért meglepő ízélmény lesz a jutalma. Lauenstein Confidorban felszolgálva, hozzá illő vörösborral vagy válogatott kávéspecialitásokkal kínálva a kóstolás olyan élmény lesz, amelyre vendégei sokáig emlékezni fognak. Az egyes kóstolási szakaszoknál válogasson a különböző ízekből, a fanyartól a lágyig, a csípőstől a könnyű aromákig mindenből.

L mint Lauenstein
Nem messze Ludwisstadt városától, a Frank erdő szívében a Lauenstein Kastély magasról tekint le a Loquitz völgyre. A kastély, amely Thüringia és Bajorország határán fekszik, ma múzeumként működik. A kastély éléskamrájában, a történelmi Fischbachsmühle-ben ma is a régi kézműves hagyományoknak megfelelően, kézzel készítjük trüffel és praliné specialitásainkat. 

M mint Marcipán
A marcipán szó az arab „mauthaban” szóból származik. A szót a tradicionális módon, a keleti part déli oldalán fekvő városokban készített édességekre használták. A nyers mandulamassza eredetileg cukrot, őrölt mandulát és feltehetőleg rózsavizet tartalmazott. A készítés módjától függően cukrot vagy porcukrot adnak a marcipánhoz. Itt az 1:1 arány szabályát alkalmazzuk. Lauenstein Cukrászatban csak tiszta, nyers mandulamasszát használunk, hozzáadott cukor nélkül. Gyárunkban diót, gyümölcsöket és brandyt adunk a masszához.

M mint Minőség
A Frankfurt/Main-i Német Mezőgazdasági Társaság (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V./DLG) az egyik legfontosabb szervezet az élelmiszerek értékelése tekintetében. Értékeléseikben nagy hangsúlyt fektetnek a gondosan kiválasztott alapanyagok, a megfelelő feldolgozás és az előkészítés vizsgálatára. A Lauenstein Cukrászat egyedülálló specialitásait már évek óta  a DLG Arany fokozatával tüntetik ki. Többek között a tejes borítású Marc de Champagne trüffelünk és az Amarena marcipán pralinénk is elnyerte a díjat.

NEUHEITEN
Kis ajándékok a barátság megőrzésére!
Csokoládé nyáron? Próbáld ki és lepj meg valakit a szájban olvadós trüffeleinkel és pralinéinkal!